Jak powstają ekologiczne owoce?

Często spożywając i patrząc na smacznie wyglądające owoce nie zastanawiamy się skąd one pochodzą, w jaki sposób były uprawiane? Produkcja ekologicznych owoców to długa historia z wieloma wątkami…

 

Metoda ekologiczna wyklucza stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. Rolnik ekologiczny przede wszystkim stara się zapobiec rozwojowi chorób i szkodników. Kiedy profilaktyczne działania nie poskutkują, wtedy stosuje metody biologiczne, mechaniczne  lub fizyczne.

Rolnik ekologiczny, rozpoczynając nową uprawę zwraca uwagę na dobór odmian. Dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych są często stare odmiany owoców, które cechuje wysoka odporność na choroby.

Sprzymierzeńcami sadowników w walce ze szkodnikami są ptaki, małe ssaki i pożyteczne owady. Na przykład: sikory pomagają zwalczać owocówkę śliwkóweczkę; jeże spożywają wiele owadów, a w ograniczaniu liczby mszyc pomocne mogą być pająki i biedronki. Dlatego rolnik ekologiczny zabiega o to by w gospodarstwie w pobliżu upraw ekologicznych ci sprzymierzeńcy mieli swoje miejsce. Dba on zadrzewienia, zakrzewienia, żywopłoty, głazy, kamienie i oczka wodne.
Zabiegami profilaktycznymi są również: usuwanie chorych owoców i części roślin oraz wyłapywanie szkodników w pułapki. Wielu rolników wokół drzewek umieszcza kawałki karbowanego kartonu. Gromadzą i rozwijają się w nim gąsienice i rolnik w odpowiednim momencie usuwa karton wraz ze szkodnikami.

Rolnik ekologiczny ma do dyspozycji także inne metody, środki na bazie substancji mineralnych, wyciągów roślin czy żywych organizmów. Przykładowo, na mszyce często stosowany jest roztwór szarego mydła. Popularne są również wyciągi z czosnku, a do zwalczania gąsienic  preparat z żywymi bakteriami.

By ochronić się przed szpakami, rolnik w trakcie owocowania może okrywać drzewa siatkami ochronnymi, stosować różne metody odstraszające, np. hałas, lub serwować ptakom posiłki, sadząc w pewnej odległości od sadów inne drzewka ze smaczniejszymi 'kąskami'.

W sadach i plantacjach owoców jagodowych, takich jak maliny, czy porzeczki wsiewa się czasem rośliny motylkowe, jak koniczyny czy łubin, aby zapobiec erozji gleby, utracie składników mineralnych, wiązaniu azotu z powietrza i ochronie przed chorobami i szkodnikami (np. zioła w truskawkach).

W starych sadach często rolnicy utrzymują zwierzęta dostarczające nawozu potrzebnego roślinom oraz spełniające inne dodatkowe funkcje. Kury to znakomite owadożerne ”odkurzacze”, krowy są świetnymi „kosiarkami”. Owce w podobnej roli sprawdzają się świetnie w winnicach. Bez różnorodności zwierząt i roślin w sadach i na plantacjach owocowych uprawa bez środków chemicznych byłaby niebywale trudna.

Rolnicy ekologiczni najczęściej dokonują zbiorów owoców w pełni dojrzałych. Bardzo rzadko stosowane są praktyki zbioru owoców niedojrzałych przeznaczonych do długiego transportu. Nie wykorzystuje się żadnych chemicznych środków do przedłużania trwałości, czy opóźnienia dojrzewania. W pełni dojrzałe owoce w naturalny sposób wykształcają na drzewie czy krzewie swój aromat i smak, pożądany przez nas konsumentów.

Ekologiczne owoce egzotyczne uprawiane są według podobnych zasad, jak rodzime ekologiczne jabłka czy truskawki. W przypadku, zakupu niektórych z nich, możemy dodatkowo zwracać uwagę, czy  są to owoce uprawiane zgodnie z regułami ”sprawiedliwego handlu” (o fair trade pisaliśmy w poprzednim numerze).

Nie ma wątpliwości, że ekologiczna uprawa owoców jest trudna. Wymaga wiedzy i doświadczenia od rolnika. Po jego ciężkiej i mozolnej pracy, w harmonii z przyrodą, zarówno on sam jak i my  konsumenci, możemy cieszyć się cudownymi, smacznymi i zdrowymi owocami.

Autor jest doktorantem SGGW w Warszawie
 
 
źródło:

  • Brak komentarzy
Dodaj komentarz