Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Folia, lodówka, a może chlebak? Co najbardziej służy pieczywie?

 

Chlebak doskonały


W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Chleb nie powinien jednak pozostawiać w woreczku foliowym dłużej niż 1, 2 dni. Tak zapakowane pieczywo ma  bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Dlatego najbezpieczniej jest przechowywać pieczywo w chlebaku, najlepiej owinięte w płócienną ściereczkę. Ze względu na naturalne właściwości przepuszczania powietrza, najlepiej sprawdzają się tradycyjne pojemniki z drewnianym dnem. Dla przedłużenia świeżości pieczywa, warto również raz w tygodniu przecierać wnętrze chlebaka wilgotną ściereczką nasączoną octem. Innym sprawdzonym sposobem jest też włożenie do pojemnika z chlebem połówki jabłka. W ten sposób pieczywo „pobierając” wodę z owocu, zachowuje dłużej początkową świeżość i miękkość. Należy jednak pamiętać, by nie pozostawiać rozkrojonego jabłka na dłużej niż 2 dni.

 


Świeżość niejeden ma termin


Termin przydatności pieczywa różni się w zależności od rodzaju chleba i sposobu jego pakowania. – To naturalne, że ciemne pieczywo znacznie dłużej zachowuje świeżość niż chleb wypiekany z mąki pszennej.  Dużą rolę w utrzymaniu naturalnej świeżości  odgrywa również hermetyczne opakowanie i proces pasteryzacji, czyli utrwalania termicznego. W przypadku naszego pieczywa oznacza to po prostu podgrzewanie szczelnie zapakowanego chleba, dzięki czemu na dłużej pozostaje on świeży i aromatyczny. – tłumaczy Marta Wasilewska z firmy Dan Cake – Należy też pamiętać, że prawdziwy chleb zachowuje świeżość bez udziału substancji konserwujących, bo tę rolę w naturalny sposób pełni zakwas chlebowy.


Zapasy z zamrażarki


Jeśli zamierzamy przechować pieczywo przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie jego zamrożenie. Najwygodniej jest zamrażać już pokrojony bochenek.  Należy jeszcze pamiętać, aby pieczywo przed mrożeniem zostało wystudzone i szczelnie zapakowane w foliową lub papierową torebkę. W temperaturze -18˚C chleb może leżeć nawet do 3 miesięcy i zachować pełnię swojego smaku i aromatu.


Długi termin przydatności a może mniejszy bochenek?

Ze względu na stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia Pumpernikiel był pieczywem najchętniej zabieranym w podróż. - Dan Cake wypuścił na polski rynek pieczywo typu Haverland. Jest to ciemny chleb pełnoziarnisty, wypiekany na bazie naturalnej receptury z Westfalii. To właśnie tam w XVI wieku wymyślono przepis na Pumpernikiel, czyli ciemny chleb, który w naturalny sposób najdłużej zachowuje świeżość.- mówi Marta Wasilewska. 

 

 

Dziś też najprostszym rozwiązaniem, by zawsze mieć pod ręką świeże pieczywo, jest wybór chleba pełnoziarnistego, który naturalnie i bez specjalnych zabiegów zachowuje świeżość, albo zdecydować się na zakup mniejszego bochenka chleba, który zostanie zjedzony w odpowiednim czasie, bez utraty na jego jakości.

  • Brak komentarzy
Dodaj komentarz